top of page

Fakta om sol och solariesolning

Image by Sai Kiran Anagani

Fakta om D-vitamin

 

Faktum är att D-vitamin (som även kallas sol-vitaminet) som vår kropp producerar genom solen och solariesolning, skyddar mot många cancerformer och en rad andra sjukdomar.

 

Forskning: D-vitamin ger ökad canceröverlevnad.
https://kurera.se/forskning-d-vitamin-okar-canceroverlevna…/

 

Numera finns det också forskning som tyder på att D-vitaminbrist kan bidra till en mängd andra sjukdomar. Kopplingar har hittats till flera olika cancerformer, där de mest intressanta är bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och äggstockscancer. Men det finns även resultat som tyder på kopplingar till bland annat diabetes, MS, och olika infektionssjukdomar.
http://www.vetenskaphalsa.se/d-vitaminbrist-kan-bidra-till…/

 

D-vitamin ger 60% skydd mot en rad cancerformer och personer som utvecklar cancer har ofta låga halter D-vitamin i blodet.

https://ehdin.com/d-vitamin-ar-livsviktigt/

 

D-vitamin vaccinerar mot cancer och infarkt.
http://dinamediciner.se/…/d-vitamin-vaccinerar-mot-cancer-o…

 

D-vitaminbrist ökar risken för cancer, hjärtsjukdom, depressioner, autism, förkylningar, övervikt, med flera.
http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin

 

Att inte sola är lika farligt som att röka. Två överläkare ger sin syn på saken.

https://www.svt.se/opinion/sola-mer

 

Andra positiva effekter av att sola solarium är bättre blodcirkulation och bättre immunförsvar.

Sola hos oss på sunLIFE

Enligt internationella experter kan du – förutom att vistas normalt utomhus och åka på semester en gång per år till ett sydligare land – sola i solarium 5 till 6 omgångar per år med 10-12 solarietillfällen per omgång. Det vill säga ca 50-72 gånger/år.

 

Det tar cirka 48 timmar innan du kan se fullt resultat av din solning i ett solarium. Tänk på att det kan ta ett par solningar innan pigmenten har blivit ”aktiverade” efter en längre tid utan sol eller solarium.

Precis som när du solar i solen är det sunt förnuft som gäller vid solning i solarium. Känn dig fram och följ de rekommenderade soltiderna för respektive solarium. Då alla har olika förutsättningar och behov kan ni alltid rådfråga oss för att få den mest optimala solningen.

 

Att tänka på innan solning

 

Du ska göra precis på samma sätt när du solar solarium som när du solar ute i solen. Du ska inte använda deodorant, parfym eller kosmetika. Ta alltid bort smink och parfym innan du solar i solen eller i solarium. I solen bör du alltid ha solskyddsmedel då det annars är svårt att kontrollera mängden UV-ljus, men det ska du inte ha när du solar i solarium då du i ett solarium kan kontrollera mängden UV-ljus genom din soltid. Om du äter medicin bör du kontrollera att den inte innehåller ämnen som gör att du blir ljuskänslig. När medicinen innehåller sådana ämnen bör du avstå från att sola i solen eller i solarium. Rådfråga alltid din läkare om du är osäker.

 

Den ultravioletta strålningen i ett modernt solarium är i stort sett likadan som solens. Men solariets UV-B ljus är ”snällare” mot huden, eftersom andelen UV-B är lägre i ett solarium än i solen. Dessutom vet du att ett solarium ger samma ljus (samma andel UV-A och UV- B) varje gång du solar. Det vet du inte i solen, eftersom solens intensitet förändras hela tiden. En annan fördel med solarium är att du kan sola när du vill – även när det regnar.

 

tan par
bottom of page